Šta je sve potrebno da znate o upisu u osnovnu školu u Nemačkoj?

Nemački školski sistem se razlikuje od onih na Balkanu, te sam se i sama dugo osećala pogubljeno u moru informacija.

Šta je važno da kao roditelji znamo pre nego što nam deca krenu u školsku avanturu u Nemačkoj?

Odgovor na ovo i ostala pitanja vezana za upis i polazak u školu naćićete u seriji tekstova pred vama.

Kada deca kreću u školu u Nemačkoj?

Sva deca koja su do 30. juna tekuće godine napunila 6 godina su po zakonu obavezna da budu upisana u školu.

Roditelji ili staratelji dece, koja su rođena između 1. jula i 30. septembra, odlučuju da li će njihova deca krenuti tekuće ili naredne godine u školu. Za decu u ovom takozvanom Einschulungskorridor-u roditelji imaju prava da ocene da njihovo dete još nije spremno da krene u školu, te ta deca imaju mogućnost da ostanu godinu dana duže u vrtiću i počnu školu sa sledećom generacijom.

Za ostalu decu (rođenu 1. oktobra do 31. decembra), ukoliko roditelji izraze preferenciju da im dete krene u školu „ranije“, potrebno je potvrda o tome da je dete psihički i fizički spremno za pohađanje škole (schulpsychologische Gutachten).

Poziv za upis u školu stiže automatski i deca su obično raspoređena u škole koje su najbliže njihovom mestu stanovanja.

Postoji i opcija upisa u privatne škole (npr. Montesori, Internacionalne, kao i škole čija se nastava odvija u prirodi) i roditelji mogu svoju decu umesto u državnu, upisati u neku od pomenutih škola. S tim što je školovanje u državnim školama besplatno, dok se privatne plaćaju.

Mi smo Sofku upisali u državnu školu, koja se nalazi na 10 minuta hoda od našeg stana.

Mada priznajem da smo u jednom trenutku razmišljali o opciji da li da je upišemo u internacionalnu školu. Ali smo ubrzo od toga odustali. Razlog za to je pre svega bio jer je ona odrasla u nemačkom okruženju tj. i jaslice i vrtić su bili na nemačkom jeziku, te je dovoljno integrisana u ovdašnje društvo.

Kada izaberete školu za svoje dete, tu biranje ne staje.

Sledi izbor vrste odeljenja u koje će dete ići.

upis u osnovnu školu u Nemačkoj

Vrste odeljenja u osnovnim školama

Nemačke državne škole (bar je u našoj to slučaj) imaju tri vrste odeljenja.

Regularno odeljenje, u kome se nastava odvija na nemačkom jeziku i škola počinje u 8h ujutru, a nastava se završava u 11:15h.

Sledeća opcija je za decu, koja se nisu do polaska u školu susrela sa nemačkim jezikom ili bar nisu u dovoljnoj meri da bi pratili nastavu (što se ocenjuje od strane psihologa i nastavnika jezika, ali i roditelji mogu sami da prijave dete za ovu vrstu odeljenja).

U ovom odeljenju nastava se odvija na nemačkom, ali je ona prilagođena i deca imaju dodatnu nastavu u vidu kursa jezika, kako bi što bolje i brže savladali nemački. Ocenjivanje u ovom odeljenju se razlikuje od ocenjivanja u regularnom, upravo zbog činjenice da nemački treba pre svega poboljšati ili naučiti. U ovim odeljenjima nastava traje takođe do 11:15, s tim što se nekoliko puta nedeljno ostaje duže upravo zbog pomenutog kursa.

Treća vrsta odeljenja je celodnevna škola (Ganztagsklasse). Nastava u ovom odeljenju počinje u 8h i završava se u 16h od ponedeljka do četvrtka, dok su deca petkom u školi do 11:15.

Deca koja ostaju duže u školi imaju isti nastavni program, kao i deca koja su samo prepodne u školi. Međutim, raspored časova u celodnevnom odeljenju je takav, da deca imaju duže pauze između prvog i drugog dela nastave (sat ipo). Tada deca imaju vremena da ručaju (obično u menzi škole) i onda su slobodni da se igraju, odmaraju ili rade domaće.

Popodnevna nastava jeste obavezna, što znači da ne možete dete da pokupite ranije i ona je obično manje zahtevna od prepodnevne tj. u tom periodu je vreme za muzičku i sportsku nastavu, kao i sekcije, i naravno obavezno vreme za rađenje domaćeg. Što znači, da deca u ovom razredu ne donose kući nikakav domaći, jer je sve završeno u školi.

Kako izabrati pravu opciju za svoje dete?

Odluka u koju vrstu razreda da upišemo Sofku nije bila ni malo laka, ne samo zato što želimo najbolje za svoje dete (kao i svi roditelji uostalom), već moramo da razmišljamo i o našim poslovnim obavezama.

Sreća je u tome, što i pre trenutka kada treba da donesete tu važnu odluku, škola organizuje prezentaciju svih pomenutih opcija, te imate priliku da razjasnite sve svoje nedoumice.

S obzirom na to da je Sofka išla i u jaslice i u vrtić, nije bilo potrebe za dodatnim časovima nemačkog, te smo se mi na kraju odlučili, da je prijavimo za celodnevnu nastavu.

Međutim, u našoj školi postoji samo jedno celodnevno odeljenje od 24 učenika.

Šta ako ne dobijemo mesto?

U tom slučaju bi svakako bila deo regularnog odeljenja. Ali u njemu se nastava završava u 11:15, te smo se raspitali o dodatnim opcijama čuvanja dece posle nastave.

O vrstama boravaka posle škole čitajte u sledećem tekstu ovde.

Srdačno,

S-Mama