Kakve veze ima E-Carsharing u Nemačkoj sa ekologijom? O velike!

Pre par godina sam stvorila Eko Mamu, koja se odavno nije javljala, ali je i dalje itekako tu.

Eko Mama je alter ego S-Mame, koja ne samo da skreće pažnju na probleme, već i ličnim primerom daje mogućnosti individualnih rešenja za pomake u ekološkim promenama.

Poslednjih dana na instagramu se vrti slika Holandije 70tih u poređenju sa Holandijom danas. Odličan primer kako zelene površine mogu zameniti autoputeve i količinu automobila na ulicama, a da pri tome građani budu srećniji.

Nisam ekspert za pomenutu zemlju, ali znam ko jeste. Te sam sa Oliverom već pričala o životu u Amsterdamu i ona je u svom tekstu pomenula važnost bicikla kao osnovnog prevoznog sredstva tamo.

Ali znam vrlo dobro kako je u Nemačkoj, konkretno u Bavarskoj, gde je ekologija vrlo važna.

Ovde je bicikl takođe omiljeno prevozno sredstvo. Verovatno ne u istoj meri kao što je to u Holandiji, ali ako upredimo sa stanjem na Balkanu, mora se priznati da su Nemci na zavidnom nivou.

Bicikl je, pored gradskog prevoza i dalje naše osnovno prevozno sredstvo.

Međutim, postoje situacije kada je auto neophodan za lakše funkcionisanje i obavljanje pojedinih poslova.

Do skoro smo bili primorani da za svaku situaciju, koja bi iziskivala upotrebu auta, molimo prijatelje da nam pomognu. Sreća naša je da imamo divne ljude oko sebe, koji su nam uvek izlazili u susret. Ali to nije rešenje.

Nikako nam nije bilo prijatno da direktno zavisimo od drugih ljudi, jer svakako nesposobni nismo, a i ja sama posedujem vozačku dozvolu više od decenije.

Uprkos činjenici da imam dozvolu, ja godinama nisam sela za volan. Pre svega, nisam imala potrebe, a onda ni mogućnosti, s obzirom na to da nemamo auto.

Kada se podvuče crta, Marko i ja smo rešili da nešto mora da se promeni.

Te kako voziti kad god ti je auto potreban, pri tom biti odgovoran prema okolini, a ne izlagati se trošku zvanom „kupovina auta“?

Nemci su za našu i slične situacije našli rešenje.

U našem gradu, kao i mnogim gradovima širom Nemačke postoji gradski e-carsharing sistem, koji je 100% ekološki, ali i povoljan.

Kako funkcioniše E-Carsharing?

Grad je u saradnju sa distribucijom energenata (REWAG) nabavio elektronska vozila (BMW i3, Renault ZOE, Nissan Leaf i Nissan eNV 200), koja su stacionirana u svim delovima grada.

Vi kao građanin, treba da se prijavite online, odete do distribucije da pokažete validnu vozačku dozvolu i platite jednokratno 30 eura za članarinu.

Tamo dobijete karticu i pristup aplikaciji, putem koje iznajmljujete auto kada vam je isti potreban.

Ono što se meni posebno dopalo u okviru cele ove usluge je, da ukoliko do sada niste vozili elektronski auto, imate spremna uputstva u samom vozilu, kao i pripremljena video uputstva za svaki model auta na sajtu.

Kada iznajmljujete auto, u aplikaciju upišete datum kada vam je auto potreban, vreme od kada do kada planirate da ga koristite, kao i paušalni broj kilometara koji planirate da pređete. U tom trenutku dobijate cenu za parametre koje ste uneli.

Ali ovo nije i cena koju ćete na kraju platiti.

Elem, s obzirom na to da je nerealno da znate koliko ćete tačno kilometara preći u vožnji, ovaj parametar se unosi da bi sistem video da li auto ima dovoljno energije tj. da li je dovoljno napunjen za predviđeno putovanje.

Auto otključavate aplikacijom ili karticom koju ste dobili. U svakom autu vas čeka ključ i kartica za pokretanje elektronskih punjača.

Po završetku korišćenja auta, vraćate ga na „početnu stanicu“.

Obavezno proverite da li nema novih oštećenja i ako ih ima, prijavite ih.

Potrudite se da ga ostavite čistog i urednog, jer će neko posle vas koristiti vozilo, a i vi ste ga našli u dobrom stanju, tako da je to jedino i fer.

Priključite ga na punjač. I izlogujete se.

Tek onda vam se u aplikaciji pojavi realna cena, koliko ste zapravo potrošili novca na vožnju tog dana.

e-carsharing

Koliko košta usluga E-Carsharing-a?

Korišćenje auta plaćate po vožnji – prvi sat košta 3 eura, drugi i treći po 2 i svaki sledeći sat korišćenja je po 1 euro. Dodatno se plaća 0,13 centi po pređenom kilometru.

U našem slučaju to na primer izgleda ovako: Pokupim auto u 14h, odem po Sofku, pa u muzičku školu, pa po Marka na posao i na kraju u veliku kupovinu namirnica. Auto vratim u 20h na njegov parking. I to korišćenje me košta oko 22 eura.

Na kraju kvartala se obračuna koliko puta ste vozili auto i koliko ste za to vreme potrošili, stigne vam obračun na kućnu adresu i obaveštenje kog datuma će koliki iznos biti skinut sa vašeg bankovnog računa.

Pored toga, vi su svakom trenutku putem aplikacije imate uvid u to koliko ste do sada novca potrošili na dosadašnje korišćenje auta.

Koje su prednosti E-Carsharing-a?

Ne morate da izdvajate ogromne sume novca za kupovinu, registraciju, osiguranja i sve ostalo što prati posedovanje automobila.

Ne morate da brinete o parkingu i garažama. Parking mesta u Nemačkoj takođe su ograničena, i naravno da ima više automobila nego parking mesta.

Te kada korsitite e-carsharing, ne morate da gubite vreme posle posla kružeći po kvartu kako biste našli slobodno parking mesto. Jer po završenom korišćenju, e-auto vraćate na njegovo početno mesto, odakle ste ga i uzeli.

Ova parking mesta su rezervisana isključivo za pomenuta vozila, te ne postoji opasnost da vam ga neko zauzme. Vaše je samo da ga po završenom korišćenju vratite, priključite na punjač, izlogujete se i to je sve.

Ne brinete oko goriva, niti njegove cene, jer auto radi na struju! Te vas i ne grize savest, jer ste korišćenjem ovog načina vožnje aktivno brinuli i o ekologiji!

e-carsharing

Koje su mane E-Carsharing-a?

Najveća mana elektronskih automobila za sada je u tome što ste ograničeni koliko kilometara možete da pređete sa jednim punjenjem.

U zavisnosti od modela koji vozite, ovaj broj može da varira, ali je neki prosek za sada oko 200km. Što je odlično za gradsku vožnju ili kraće relacije.

Ali ukoliko planirate da vozite dalje, morate se prvo raspitati da li na vašoj ciljnoj destinaciji postoji punjač za elektronska vozila, kako biste uopšte mogli da se vratite.

Sam sistem e-carsharinga vas ne ograničava na broj dana koliko možete da koristite auto tj. na primer možete otići njime na porodični vikend van grada. Ali je važno da znate, da li mesto gde idete ima mogućnost da se auto dopuni.

U Nemačkoj ima punjača za elektronska vozila gotovo na svakom koraku. Ali uvek ima prostora za poboljšanje. Te na primer, mnoge destinacije na koje bismo mi išli, koje nisu u samim gradovima, već više spadaju u izletišta (na primer, Dinopark Altmüthal) još uvek nemaju punjače na raspolaganju. Te se zbog toga još ne usuđujemo da autom krenemo tamo.

Do sada smo vrlo često koristili e-carsharing za vikend izlete u blizini grada, i nikada nismo morali da brinemo o tome da li ćemo imati dovoljno da se vratimo. Ali nismo prešli više od 130km u oba pravca.

Ukoliko živite u delu grada u kome je dostupan manji broj vozila (kod nas je dostupan samo jedan), može se desiti da baš tada kada vam treba, auto bude već iznajmljen.

Tako da najbolje funkcioniše planiranje unapred – ako znamo da ćemo u četvrtak ići u muzičku školu i pri tom obaviti još neke poslove koje iziskuju auto (nedeljna kupovina hrane, na primer), obeležimo u aplikaciji korišćenje još tokom prethodnog vikenda. I tako smo sigurni, da nećemo ostati bez auta.

Isto važi i za izlete. Obično ih planiramo makar nekoliko dana unapred. Jer do sada se pokazalo da spontano – hej, hajde da uzmemo auto sada – u velikom broju slučajeva ne funkcioniše (pogotovu vikendom), jer ga je neko već iznajmio.

U takvim situacijama, naravno da možete potražiti dostupno vozilo na nekoj drugoj lokaciji i njega iznajmiti.

Kada se sve sumira i podvuče:

E-carsharing je odlična ekološka alternativa za sve one kojima je briga o planeti vrlo važna, za one koji ne žele ili nemaju potrebu da poseduju automobil, one koji ne koriste automobil svakoga dana, ili prosto nemaju sredstava da taj luksuz sebi priušte.

Uvek kada mogu da biram, biram bicikl kao prevozno sredstvo, a kada zatreba tu je i e-carsharing.

Srdačno,

Eko Mama