Kad već živimo u tehnologijom oblikovanom društvu, pa zašto onda ne bismo izabrali ono što nama i našim potrebama odgovara i to koristili?

Ne smatram da je sve novo dobro samo po sebi, o tome sam na ovom blogu pisala već više puta (pogotovu kada je tehnologija u pitanju). Ali postoje stvari koje nam zaista olakšavaju život.

Kindle Paperwhite je za mene jedna od njih.

Kindle i njemu slični uređaji (e-reader-i tj. e-knjige) definitivno nikada neće zameniti klasičnu štampanu knjigu, niti biblioteke. Svako ko misli drugačije ili je preveliki tehnološki optimista ili da je isuviše naivan.

Ni jedan novi medij nije „ubio“ prethodni, već su se samo menjali i prilagođavali svojim potomcima, te neće nestati ni knjiga.

IMG_20180719_165144.jpg

Biblioteka u malom koja je uvek i svuda sa mnom.

I kao student, ali i kao majka pronašla sam mnogo argumenata koji idu u prilog korišćenju Kindla. Ja se samo pitam – šta sam čekala do sada da ga nabavim?

Ovo se posebno odnosi na prvih godinu dana Sofkinog života, kada sam sate i sate provela uspavljujući je, za to vreme besciljno klikćući po telefonu ili prosto gledajući u plafon, i žudela za dobrom knjigom.

Sada uživam. Kindle ima pozadinsko osvetljenje te ga čitam ne samo pri bilo kom osvetljenju nego i u mraku.

Miris i osećaj knjige u rukama ništa na ovom svetu ne može da zameni. Ali da moram priznati da je Kidnle praktičan, jeste.

Do sada sam uvek imala jednu knjigu u torbi, gde god da krenem. Sada ih imam na stotine. Naravno da ih ne čitam sve u isto vreme, čitam jednu aktivno ili dve na smenu. Ma koliko knjige bile obilne njihova zapremina je sada nepromenjiva. Što je fantastično, pogotovu za nas majke, koje u svojim torbama nosimo sve moguće i nemoguće stvari.

Svi oni koji vole da čitaju i često putuju, po mom mišljenju, ne treba da promišljaju mnogo. Da, Kindle (ili bilo koji e-reader) vam je neophodan. U njega može da stane nekoliko stotina elektronskih knjiga (ne računajući mogućnost da se one čuvaju i na cloud-u). Ovo je svakako prednost, jer ne morate da brinete pre svega o mestu u koferu ili torbi, a drugo ne morate da brinete da li će baš ta knjiga koju ste odlučili da ponesete da vam „legne“ ili ne. Jer sa Kindlom kod sebe uvek imate toliko knjiga, da će vam se sigurno makar jedna čitati u datom trenutku.

Od kad sam sebe častila Kindlom, unapređivanje znanja stranog jezika je postalo mnogo aktivnije.

Samim tim što studiram na stranom jeziku (nemačkom) gde se podrazumeva da veliki deo literature čitam makar na još jednom stranom jeziku (engleskom) a da mi je srpski maternji, ja svako čitanje smatram učenjem. Bilo da čitam „tešku“ filozofiju ili običnu „limunadu“, iz svega se trudim da izvučem makar po neku nepoznatu reč ili frazu.

Kindle ima opciju da u toku čitanja odmah kliknete na nepoznatu reč i on vam izbaci njeno značenje u Dudenu ili Oxword-ovom rečniku (naravno u zavisnosti od originalnog jezika knjige), zatim daje mogućnost prevoda na neki drugi jezik, kao i objašnjenje u Wikipedia-ji.

Osim toga, postoji i program Vokabeltrainer koji čuva te reči koje ste tražili u toku čitanja, te ih možete i aktivnije obnavljati kada god to želite.

Nezanemarljiva prednost Kindla za mene kao studenta je i u tome što mogu da brzo i lako podvučem željenu rečenicu ili pasus, i on mi je automatski čuva u posebnom fajlu. Uz to mogu da dodam i svoj „komentar“ ili ideju, što je pogotovu važno u procesu pisanja naučnih radova.

Još jedna za mene vrlo važna prednost Kindla je u tome što sama biram font, njegovu veličinu i prored između redova. S obzirom na to da nosim naočare i da mi se usled dugog čitanja oči svakako zamaraju, ove funkcije za mene  i te kako jesu od velikog značaja.

Iskreno da vam kažem, imam utisak da mnogo brže čitam na Kindlu, iz prostog razloga što se više udubim u samu priču, nego što nesvesno promišljam još koliko mi je ostalo do kraja glave ili knjige. Na dnu strane mi stoji postotak koji sam do sada pročitala, i to mi je dovoljno za orjentaciju.

Kindle automatski čuva mesto u knjizi na kome ste stali, te ne morate da brinete da niste obeležili ili zapamtili. On će to uraditi za vas. A sve majke koje čitaju znaju koliko je to važno, jer mi budemo u više navrata neplanirano prekinute tokom čitanja.

Negativna strana Kindla je što je format koji podržava karakterističan isključivo za Amazonov e-book shop, što znači da ne podržava epub ekstenzije. Sa druge strane ponuda knjiga na Amazonu je neverovatna i cene su vrlo pristupačne, te ovo i ne dolazi u prvi plan. Pogotovu kada ste već Prime korisnik Amazona, te mnogim knjigama već imate besplatan pristup. Takođe na internetu postoji nebrojeno konvertora koji druge ekstenzije konvertuju u Kindle format, te je i time problem rešen.

Meni je bilo važno da podržava pdf zbog brojnih knjiga koje skeniram na Uniju, pa ih posle čitam na laptopu. Sada ih čitam na Kindle-u i oči mi se gotovo uopšte ne umaraju tj. svakako manje nego kada sam čitala na kompu, iz prostog razloga što je e-reader napravljen tako da zaista imate i taktilni i vizuelni osećaj da čitate na papiru, te se čitanje na laptopu, telefonu ili tabletu nikada i ni pod kojim uslovima ne može uporediti sa čitanjem na e-readeru.

Pravi ljubitelji knjiga i/ili fotografije će ovo razumeti: Kao što fotografije ni za milion godina neće biti istog kvaliteta kada se slikaju telefonom ili fotoaparatom, isto tako se ne može staviti znak jednakosti između čitanja elektronskih knjiga na e-readuru i na telefonu/tabletu. Još jedna važna stavka koja ide u prilog ovom argumentu je i činjenica da kod Kindle-a ne postoji odsjaj kada je neki izvor svetlosti uperen u njega, kao kod telefona na primer, te je nevažno da li čitate na jakom suncu ili pod lampom, ni jedno ni drugo svetlo vam neće smetati.

A da povežem sve ovo i sa mojom internet dijetom, od kad imam Kindle svaki trenutak koji sam pre provodila surfujući besciljno na telefonu, sada koristim za ono što najviše volim – DA ČITAM.

Sve ovo ne znači da više ni jednu knjigu nikada neću kupiti, ili je pozajmiti iz biblioteke. Daleko od toga. To samo znači da ću sada mnogo pametnije birati, šta mi jeste neophodno da se pronađe na polici moje kućne biblioteke, a šta mogu ili da pozajmim iz biblioteke ili da čitam na Kindlu pa posle izbrišem sa istog, ako već zauzima nepotrebno mesto.

Jer morate priznati, nisu sve knjige podjednako ni kvalitetne ni vredne da biste ih posedovali u fizičkom obliku, što samim tim ne znači da ne treba i one „lakše“ sa uživanjem čitati.

Sada me izvinite, moram da se vratim svom novom saputniku Kindle Paperwhite-u. 😉

S-Mama

 

*Tekst nije sponzorisan, već je posledica istinske zadivljenosti aparatom o kome je reč.