Još na početku osnovnih studija u Srbiji pravila sam planove kako ću master raditi u Nemačkoj. Kako je izgledao moj put ka ostvarenju tog cilja?

S obzirom na to da sam još kao mala (sa svojih 4 ipo godine) počela da učim engleski, a već u srednjoj i nemački i španski (živela filološka gimnazija!) moja ljubav prema učenju jezika i upoznavanju drugih kultura ispoljila se veoma rano i ostala jaka do danas.

Moj prvi susret sa nemačkim jezikom je bio blago rečeno katastrofalan. Ništa se tu nije sklopilo kako treba. Ali kao vrlo uporna, a i tvrdoglava osoba, sve ono što mi ne krene kako treba ja svu svoju energiju uložim u to i rešim da moram da savladm (čitaj – odvalim) pa makar pukla.

I tako je i bilo i sa nemačkim. Učila sam, učila i trudila se neviđeno. Od prvog (malo je reči očajnog) iskustva sa nemačkim, došla sam do trenutka kada sam poželela ili da studiram taj jezik ili da na tom jeziku studiram ono što me privlači još od malih nogu a to je novinarstvo.

Spojiti lepo i korisno

Osnovne studije novinarstva sam završila u rodnom gradu u Srbiji i ne žalim zbog toga, jer sam na njima zagrebla površinu prelepog polja teorije medija.

Ni jednog trenutka svoju želju o studiranju u Nemačkoj nisam stavljala po strani i ona mi je davala uvek neku dodatnu motivaciju da budem što bolji student. A uporedo sa studijama sam sve vreme unapređivala i svoje znanje nemačkog.

img_20180104_150304.jpg

Naporan rad se uvek isplati

Živela Bolonja! Kakva god ona Frankenštajnska implementacija u Srbiji bila, u Evropi zaista dobro funkcioniše i otvara nebrojene mogućnosti, te je moja ljubav prema Nemačkoj dobila i realnu dimenziju mogućeg nastavka studija baš tamo.

Doduše nisam oduvek imala iskristalisano gde bih tačno studirala, Nemačka ipak nije mala. Ali život je uredio i taj aspekt.

Igrom neverovatnih okolnosti (o tome možda više nekom drugom prilikom), dok sam bila na četvrtoj godini studija upoznala sam svoju srodnu dušu i sadašnjeg muža S-Tatu Marka.

On je već bio došao na usavršavanje u jedan mali grad u Bavarskoj. Ja sam baš u tom gradu imala trodnevni seminar preko jedne organizacije. Ispostavilo se da se na Univerzitetu u tom gradu nalazi Fakultet za Medijske nauke, gde je jedno od glavnih istraživačkih polja upravo teorija medija, u koju sam apsolutno zaljubljena.

I ostalo je istorija.

Tu smo se Marko i ja upoznali, tu se zavoleli, tu smo počeli zajedno studije, tu smo osnovali porodicu. I ako mene pitate mogla bih ovde da ostanem još duuugo dugo.

Tako da je mesto mojih studja nekako pronašlo mene, a ne ja njega.

Rad je siguran put do ostvarenja snova

Štreber kakav jesam, nalazim stalno izazove u učenju novih stvari.

A teorija medija u Nemačkoj na nemačkom je definitivno bio novi izazov koji sam sebi postavila. I koji se višestruko isplatio.

I sada posle tri godine, tužna sam što pišem master rad i moram da završim ove studije (da, toliko sam zaljubljena u njih). Ali se radujem onome što me dalje čeka. Jer je moje interesovanje i ljubav prema teoriji medija još veća nego pre i volela bih njome da se bavim još dugo. Što i planiram.

Ko hoće, nađe način. Ko neće, nađe izgovor.

Ako niste znali, postoji milion opcija za stipendiranje odličnih studenata samo ih treba pronaći (hvala internetu na tome), prijaviti se na više mesta, biti uporan, temeljan i rešen. I neko će sigurno prepoznati vaš potencijal i dati vam šansu da radite na ostvarenju svojih snova.

Ono što je ključno u svemu ovome je da pre svega treba da postavite sebi dugoročni cilj i da biste došli do njega mora veoma naporno da se radi.

Nikome ništa nije palo sa neba, niti došlo preko noći, pa ni meni. Moji roditelji meni nisu mogli da obezbede da dođem ovde i studiram na njihovoj grbači, što doduše ni jednog trenutka nisam ni želela.

Ja sam se potrudila da sebe finansiram sama. Jer studije i život ovde jesu lepi, ali definitivno nisu laki.

Istina je kada kažu da je samo nebo granica. A gde ćemo je mi sebi postaviti, isključivo od nas zavisi.

S-Mama

*Kako je tačno protekao proces prijavljivanja, upisa i kako izgledaju studije čitaćete u narednim tekstovima.