Kada beba proba više vrsta različitog povrća i navikne se na različite ukuse, pravo je vreme da se krene sa kombinovanjem tog povrća. Kako da sami napravite kašu koja sadrži sve neophodne sastojke koji su potrebni vašoj bebi, po preporuci Nemačkih lekara?

Vaša beba ima već 5 meseci i već ste joj polako uveli nemlečnu ishranu u vidu povrća? E, onda je pravo vreme da krenete korak dalje i uvedete umesto čistog povrća takozvanu Povrće – Krompir – Meso Kašu. Samim svojim nazivom ona objašnjava i osnovni princip spremanja.

Dakle, važno je da bebi svakoga dana u podnevnoj kaši date jednu vrstu povrća, zatim krompir kao bazu i neku vrstu mesa.

domaca-bebi-kasa

Sastojci

  • 100g povrća (spisak povrća koje dete u ovom uzrastu sme da jede pročitajte u tekstu Priprema prvog bebinog povrća)
  • 50g krompira
  • 30g mesa (kokošjeg, telećeg, ćurećeg…) ili ribe
  • 1 kašičica ulja uljane repice

Priprema

  1. Očistiti krompir i izabrano povrće i iseći ga na komadiće
  2. U zavisnosti od toga koje se povrće koliko priprema obariti ga zajedno ili zasebno od krompira
  3. Meso takođe iseći na komadiće i bariti ga, zajedno ili zasebno sa povrćem oko 10 minuta
  4. Kada su i krompir, povrće i meso skuvani, procediti ih od vode, dodati ulje i ispasirati.

Najvažnije kod ove kaše je da ne dodajete so!

Preporuka je takođe da se ako je moguće svakog ili svakog drugog dana pravi nova kombinacija. Na primer ako ste danas spremali brokoli, krompir i pileće meso, sutra možete spremiti šargarepu, krompir i pileće meso, a narednog dana pa ponovo brokoli, krompir ali promenite vrstu mesa. U principu izbor je na vama.

Roditelji imaju mogućnost da budu kreativni, a dete će samim tim kombinovanjem unositi sve potrebne vitamine.

Ono što se meni jako dopalo kod ove kaše je pre svega to što tačno znam (tj. kontrolišem) šta dajem svom detetu, za razliku od kupovnih kaša koje, hteli vi to ili ne, sadrže i šećere i soli (obavezno pogledajte na pakovanjima!).

Doduše i mi smo koristili industrijske kašice, ali zaista vrlo vrlo retko, pogotovu u prvo vreme kada je Sofia tek počinjala da jede ovu kašu. Jedino kada nismo bili kod kuće u vreme kada bi Sofia trebalo da ručka, ili zbog nekih drugih neodložnih obaveza nismo stizali da joj ni Marko ni ja spremimo domaću, jela bi kupovnu kašu. Ali ne bilo koju!

Preporuka lekara u Nemačkoj je da unos šećera na dnevnom nivou kod dece mlađe od godinu dana bude 3-5 grama!

Obavezno čitajte deklaracije! Ne radi se ovde o pomodarstvu niti reklami, nego o zdravlju vašeg deteta. A preveliki dnevni unos soli ili šećera (industrijskih naravno, ne pričamo o prirodnim šećerima koji dolaze iz voća) može imati višestruko loše posledice po zdravlje vašeg anđela.

*Da napomenem još jednom, ja nisam lekar, ali vama prenosim ono čemu je nas Sofiin pedijatar u Nemačkoj savetovao.