Konačno ste se navikle na dojenje svoje bebe (ili pripremanje mleka), štaviše postale ste pravi profesionalac u tome i sada mislite da ste bar neko vreme mirne, kad ono već dođe vreme za novi stres – uvođenje nemlečne ishrane tj. uvođenje kašica za bebe.

Prvo što se tada pitate je svakako kada je najbolje vreme da počnem da svojoj bebi dajem nemlečnu hranu? A onda i kako ću ja to i kako će moja beba da prihvati novu hranu?

Iskreno ja sam bila prestravljena od same činjenice da nešto treba da menjam u tek, činilo mi se, stečenoj rutini hranjenja i sigurnosti koju smo moja beba i ja zajedno u tome postigle.

Kad ono napuni Sofka i tih četiri ipo meseca i doktorka reče, da je pravo vreme da počnemo da joj osim dojenja dajemo polako i različite vrste povrća. Ajoj horora li! Hiljadu pitanja se množilo u mojoj glavi, ali je sreća pa je doktorica bila jako strpljiva i temeljna u svojim objašnjenima, te sada njene savete meni i moja iskustva mogu da podelim sa vama.

uvođenje-kašica-za-bebe

Elem, kada je Sofia napunila četiri i po meseca počeli smo da joj oko podne, kada ogladni, po malo dajemo povrće. Doktorkina preporuka je bila da je bolje da joj u početku na svaka dva ili tri dana damo po jednu vrstu povrća, jer se deca lakše navikavaju na voće koje je prirodno slatko, pa postoji mogućnost ako se krene sa voćem, da kasnije slabije ili čak nikako prihvate povrće.

Tako da smo mi počeli sa bundevom, koja je povrće a opet ima vrlo prijatan ukus i kako nam je rekla doktorka, ne možete pogrešiti ako krenete s njom. Sreća naša je bila i u tome što je u trenutku kada smo Sofki uvodili kašice bila jesen, te je bundeva bilo svuda u izobilju.

Hranjenje korak po korak

Prva tri dana, oko podne, kuvali smo oko 100g. bundeve i zatim je pasirali.

Sofiu bismo udobno smestili u ljuljaškicu (ili majčino krilo stolicu, kako god volite da je zovete), jer tada još nije smela da sedi sama, a ljuljaškica joj je obezbeđivala udoban a opet visok položaj koji nije štetio njenoj kičmi, a nije je dovodio u opasnost da se zagrcne.

Kada bi se „kaša“ prohladila ja bih joj pustila njenu omiljenu muzikicu i polako joj davala (plastičnom kašičicom jer je manja šansa da se njome povredi a i opeče) da oseti ukus datog povrća.

Najvažnije je da se naoružate strpljenjem i da odvojite dosta vremena za ovu vrstu hranjenja, pogotovu u početku.

U prvo vreme beba neće hteti da pojede puno i mi smo bili srećni ako se bar nije bunila i pljuvala (što ona hvala Bogu nije radila, već je sve sem karfiola prihvatila oberučke) i ako bi pojela bar nekoliko kašičica.

Važno je da znate da dok se ne privikne na ukuse nečeg što nije mleko, ove kaše joj ne mogu predstavljati ceo obrok. Već je preporučljivo da prvih dana posle nekoliko kašičica beba normalno sisa (ili pije mleko iz flašice), kako bi zadovoljila svoje potrebe. A onda polako kako bi se sve više navikavala na ukuse, dojenje biste potpuno izbacili za taj obrok i beba bi bivala sita samo od kaše.

Listu povrća koje bebe smeju da jedu u tom uzrastu kao i minutažu koliko se koja od njih bari možete pogledati u tekstu Priprema prvog bebinog povrća.

Mi smo počeli da pravimo kombinacije od dve ili tri vrste povrća tek kada je Sofia napunila pet meseci i kada smo bili sigurni da je probala više vrsta povrća pojedinačno i kada se već bila navikla da u podne ne dobija mleko, već kašu. Na taj način ne samo da je stekla naviku, već je i naučila različite ukuse, koje smo onda mi počeli da mešamo kako bi ona dobila dovoljno hranjivih materija za taj jedan obrok.

O tome kako smo i šta mešali za prvu pravu kašu i kada smo uveli drugi nemlečni obrok čitaćete u narednom tekstu.

A do tada mame samo hrabro i sa puno strpljenja uđite polako u novu fazu razvoja i rasta vaše bebe.

Srdačno,

S-Mama