S obzirom na to da je cilj ovog bloga da budućim i sadašnjim mamama pokažem da je moguće studirati i imati bebu, ovo će biti prvi od mnogih tekstova koji će se baviti upravo tom temom.

Mnoge buduće mame, ili one koje to već jesu, susreću se sa pitanjem Koliko će se moj život promeniti kada postanem mama? Odgovor na ovo pitanje je svakako – mnogo! Osećaj koji se kod ove spoznaje javi je nesigurnost i pomalo strah. Činjenica je da sa bebama dolaze i promene, što sa druge strane ne znači da mama prestaje da ima svoj sopstveni život.

studije-i-beba

Ja sam bila na trećem semestru Master studija medijskih nauka kada smo moj muž i ja rešili da postanemo roditelji. S obzirom na to da je  i on sam student, finansijska izvesnost svakako nije deo naše svakodnevice. Ali mi smo hteli bebu i to je ono što je bilo najvažnije.

Šta je važno da budući roditelji-studenti imaju u vidu pre nego što novi član dođe na svet?

Pre svega potrebna vam je volja. Ukoliko zaista volite ono što radite tj. studirate ono što vas ispunjava, neće vam biti teško da sa time nastavite ili počnete.

U trenutku kada planirate bebu ili je ona već na putu, a još ste na studijama ili ih tek počinjete, najvažnije je napraviti dobar plan sa svojim partnerom. Samim tim što svako pojedinačno svoje ciljeve iznese na sto, lakše je kroz razgovor i sagledanje svih predvidivih mogućnosti doći do zajedničkog cilja.

Moj muž i ja smo napravili plan kako će dalje teći naše studije i kada bi trebalo da ih oboje privedemo kraju, ko će u kom semestru ili delu semestra više vremena provesti u čitaonici, a ko sa bebom. Prednost u našoj situaciji je ta što su nam studije potpuno različito koncipirane, tako da nam se obaveze gotovo nikad ne preklapaju. Na primer, on uglavnom ima predavanja prepodne, dok su moja popodne. Na kraju semestra on polaže usmene i pismene ispitie, dok ja tokom raspusta pišem seminarske radove.

Sledeća prednost koju imaju mnogi koji žive u Srbiji, ili bilo gde, gde im je rodbina u blizini, je ta da se sa njima dogovore oko čuvanja bebe u kritičnim trenucima tj. kada vi imate obaveze vezane za studije. Mi tu mogućnost nažalost nismo imali, jer u Nemačkoj živimo sami, dok nam je sva rodbina u Srbiji. Zato i jesmo bili upućeniji jedno na drugo i podjednako se trudili da niti beba niti studije ispaštaju.

Takođe jako bitan apsekt studiranja sa bebom (ili u drugom stanju) je razumevanje profesora. Ukoliko izložite svoje stanje profesorima, uz obećanje da ćete se maksimalno truditi da što bolje odradite sve ono što vam zadaju, ne bi trenalo da imate bilo kakvih problema. Iako u drugom stanju ja sam bila redovna i aktivna na predavanjima. Svi profesori su bili upoznati sa činjenicom da ću postati mama i niko nije pravio bilo kakvih problema, čak su mi i sami nudili produženje roka za predaju radova, naravno ukoliko meni bude potrebno.

Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra!

Ukoliko imate sreće, kao što sam je ja imala, da trudnoću podnosite na nogama do samog porođaja, beba vam samo može biti dodatni motiv da se aktivno bavite studijama. Jer što više sada uradite, imaćete mogućnosti da budete duže sa svojim detetom, što je neprocenjivo.

Tako da, u jednu ruku knjigu, a drugu na stomak, jer samo s ljubavlju i posvećenošću je moguće imati oba.

Srdačno,

S-Mama