Vaša beba već oko mesec dana uživa u svojoj kaši na bazi povrća i sada je veme je za korak dalje – domaća voćna kašica za bebe. Kada uvesti još jedan nemlečni obrok i kako ga spremiti kod kuće?

Kako da znate da je bebi potrebna još jedan nemlečni obrok?

Prvi način za uvođenje druge kaše je da nakon oko mesec dana od uvođenja prve kaše (tj. otprilike kada beba ima oko 6 meseci). Novu poslasticu treba ponuditi svojoj bebi u popodnevnim časovima (oko 16h).

A drugi način je da slušate svoju bebu.

Mi smo kombinovali oba gore pomenuta načina. Naime, bilo je već oko mesec dana od kada je Sofka počela da jede kašu od povrća i mesa u podne, kada je ponovo počeka češće da se budi noću. Mi smo jedni od onih srećnih roditelja čije dete je već sa tri meseca moglo da prespava celu noć (mada se uvek „kasno“ uspavljivala, ali se kasno i budila, no o tome više drugom prilikom). Elem to njeno buđenje noću nam je bio znak da je gladna i da joj je potrebno više hrane tj. da mleko nije dovoljno da bi je prehranilo tokom cele noći, bez dodatnog dojenja. Tako smo znali da je zaista vreme da joj damo još jedan nemlečni obrok u toku dana.

Kašica od žitarica i voća

Sastojci

  • 90ml vode
  • 20g žitarica (ovas, spelta, proso – pahuljice sa malim listićima)
  • 100g voća (jabuka, banana, kruška, kajsija, breskva, dinja, mango)
  • 1 kašičica ulja uljane repice

Priprema

  1. Vodu sa žitaricama staviti na vatru i uz povremeno mešanje čekati da se smesa polako zgusne i provri;
  2. Dodati ulje i ostaviti još koji sekund na vatri kako bi se i ono sjedinilo sa napravljenom smesom;
  3. Sa druge strane očistiti/oljuštiti izabrano voće;
  4. Dodati voće u prethodno spremljenu smesu i sve zajedno izblendati.
  5. Ostaviti da se ohladi nekoliko minuta i kaša je spremna.

domaca-vocna-kasa

Kao i kod kaše na bazi povrća, prednost ove kaše je u tome što možete praviti različite kombinacije i one su, štaviše, vrlo poželjne.

Na primer, ako danas kao žitaricu za pripremu izaberete ovas, a kao voće jabuku, sutra možete koristiti speltu i bananu, a prekosutra ponovo ovas ovog puta sa kruškom itd.

Važno je da znate da je dovoljno jedna vrsta žitarica kao i voća po danu.

Time što ćete pripremiti ovu kašu sami kontrolišete dnevni unos šećera svog malog anđela i tačno znate šta je vaše dete pojelo.

Što se samih žitarica tiče, njih možete naći u prodavnicama zdrave hrane ili u DMu. (verovatno ih ima i u supermarketima). Ukoliko kupite pahuljice koje imaju velike listiće, preporučujem da ih kod kuće u blenderu usitnite jer bebe u uzrastu od 6 meseci mogu da se zagrcnu ukoliko su žitarice previše krupne. Sa druge strane, ako su sitne, lakše će se i „ukuvati“ u kompaktnu (kašastu) smesu.

Ukoliko ste probali ovu kašu ili imate bilo kakvih dodatnih pitanja slobodno mi pišite! Biće mi pravo zadovoljstvo da razmenimo iskustva. 🙂