Odlične knjige su one koje te podstaknu na razmišljanje. Još bolje su one koje te podstaknu na akciju.

Show your work od Austin Kleona je jedna baš takva knjiga. Za nju se ne može reći da je „klasična motivaciona knjiga o produktivnosti“, pošto to nije. Sam format je kompaktan i pisana je kao i vizuelno odrađena tako da se brzo i lako čita. Ali „otrov“ se uvek krije u malim bočicama zar ne?

Uvek sam bila mišljenja da su knjige te koje pronalaze nas, a ne obrnuto i ova knjiga je to još jednom potvrdila.

Trenutno se dosta bavim sobom – čitam i gledam sadržaje o samorazvoju i produktivnosti, pogotovo vezano za kreativnost i pisanje. S obzirom na to da se bavim poslom koji me ni u kom smislu ne ispunjava, sem što, eto, na kraju meseca dobijem određenu sumu novca kako bi računi mogli biti plaćeni, shvatila sam da je idealno vreme da ovaj period iskoristim zapravo produktivno. Ali ne u poslovnom, već ličnom smislu. Te tako igrom namernih slučajnosti naleteh i na pomenutu knjigu.

show-your-work
photo by @dragicevicc.ph

Autor se na sopstvenom primeru, ali i vrlo upečatljivim primerima poznatih autora, fokusira na premisu da jesvako od nas amater u određenom polju koje nas interesuje i da je to i više nego ok, i kao takvi treba da pokažemo ono na čemu radimo i da to podelimo sa svetom, nebitno o čemu je reč.

Da ne bih spojlovala celu knjigu, kroz jasne primere i smernice pokazuje nam kako baš to da uradimo, da radimo ono što volimo i da to delimo javno, pokažemo radni proces i umrežavamo se sa ljudima istih interesovanja, jer tako kontinuirano učimo i poboljšavamo ne samo sebe, već i svoj rad.

Na prvu loptu čini se da je sve ovo opšte mesto, i možda i jeste, ali baš u tome i jeste caka. Jer nekada treba zastati, podsetiti se bazičnih stvari jer prečesto ne vidimo drvo od šume. I ne, ništa se ne podrazumeva i ništa nije „glupo“ da bi se jasno ponovilo.

Možda je najbolji način da se sumira ova knjiga, upravo njen podnaslov – 10 načina da podelite svoju kreativnost i postanete prepoznati.

Čitala sam je u elektronskom obliku, ali mislim da je vredno imati je i u štampanom, jer je to jedna od onih knjiga kojoj se treba povremeno vraćati, makar da se prelista jer su ideje toliko jednostavne i kompaktne, da nije neophodno ponovo je celu čitati, već sebi obeležite mesta koja se odnose na vaš kreativni proces i tome se vraćajte kada god upadnete „u krizu“.

Kao što rekoh na početku, odlična knjiga je ona koja podstiče na akciju. A ovo je baš to uradila, te Marko i ja aktivno radimo na tome da vam on pokaže svoj rad (s obzirom na to, da je moj rad već godinama putem ovog bloga pokazan i nastavljam to da radim). Za sada vam još neću reći o čemu se tačno radi, ali kada bude zvanično, verujete vi ćete biti prvi obavešteni. Ja samo mogu da kažem da jedva čekam.

Neki od citata, koji su na mene ostavili najsnažniji utisak su pobrojani ovde (citati su na engleskom, jer nažalost nisam pronašla da je knjiga prevedena na neki od „naših“ jezika):

  • “That’s all any of us are: amateurs. We don’t live long enough to be anything else.” Charlie Chaplin (Kleon 2014, S. 16)

 

  • The best way to get started on the path to sharing your work is to think about what you want to learn, and make a commitment to learning it in front of others. Find a scenius, pay attention to what others are sharing, and then start taking note of what they’re not sharing. (Kleon 2014, S. 18)

 

  • […] the only way to find your voice is to use it. (Kleon 2014, S. 19)

 

  • When you find things you genuinely enjoy, don’t let anyone else make you feel bad about it. Don’t feel guilty about the pleasure you take in the things you enjoy. Celebrate them. (Kleon 2014, S. 57)

 

  • “An amateur is an artist who supports himself with outside jobs which enable him to paint,” said artist Ben Shahn. “A professional is someone whose wife works to enable him to paint.” (Kleon 2014, S. 107)

A vi, šta čekate? Pokažite svoj rad!

Srdačno,

S-Mama