Serija koja ima tu čast da otvori „sezonu“ tekstova o serijama je „High fidelity“.

Kada sam osnovala rubriku „S-Mama i mediji“ ideja mi je bila da sa vama osim stručnih saveta vezanih za svet medija podelim i preporuke sadržaja koji po mom neskromnom mišljenju zaslužuju vašu pažnju.

serija-high-fidelity

izvor: imdb.de

High fidelity je serija rađena po istoimenom romanu Nicka Hornby-a, sa talentovanom Zoë Kravitz u glavnoj ulozi.

U 10 epizoda smeštena je ljubavna priča, ali ne Holivudskog (patetičnog) tipa na koji smo navikli na ekranima, već ona realna. Ona koja vas je možda već nekad u životu zadesila ili će to svakako nekada učiniti.

Glavna junakinja Rob, vlasnica prodavnice ploča u Bruklinu , NY često direktno se obraćajući vama tj, publici pokušava da analizira svoj ljubavni život koji i nije tako sjajan. Zapravo glavni motiv je propast veze sa „čovekom njenog života“ i ko je uopšte krivac za takav tok stvari. Rob svoja osećanja i nedoumice ume fantastično da objasni pomoću muzike, koja je drugi glavni junak ove serije.

Za razliku od istoimenog filma iz 2000 godine sa John Cusack-om u glavnoj ulozi, ostavivši sve razlike imzeđu dve forme (tj. između serije i filma) na stranu, serija „Hight fidelity“ menja perspektivu samim tim što je Rob zapravo žena i to crne puti. Akcenat na perspektivi žene delo je vešte rediteljske palice Sarah-e Kucserka i Veronica-e West.

Osim diverziteta u pogledu boje kože aktera serije i stavljanje žene u prvi plan, aktuelizovanje priče se dovodi na još viši nivo time što Rob iza sebe nema samo heteroseksualne veze, već i gej iskustvo.

Još jedna važna razlika u odnosu na pomenuto filmsko ostvarenje je i šarenolikost sporednih likova – dok su u filmu svi zaposleni u prodavnici ploča beli cis muškarci, serija se može pohvaliti širim spektrom i kompleksnošću likova. Osim Rob (Zoe) glavnu ekipu prodavnice ploča čine gej belac i crnkinja.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da su kreatorke serije „mešanjem rasa“ u predstavljenim ljubavnim odnosima (crnkinja i belac, latino i belac, crnac i latino) postavile domaći zadatak svima koji u današnje vreme žele da naprave kvalitetno vizuelno ostvarenje. Jer krajnje je vreme da se skinu rasističke naočare Holivuda i da se sagleda realan svet, koji je sve samo ne isključivo beo, muški i hetero.

Ako na stranu stavimo inteligentno snimane i režirane scene, stavljanje akcenta na muziku, sarkastični humor i maestralnu glumu glavnih aktera, u prvi plan svakako dolaze egzistencijalna ljubavna pitanja – kako se postavljamo prema završenim ljubavnim odnosima, kako preboljevamo, da li možemo preboleti, kako nastaviti dalje posle velike ljubavi, ali i ko snosi krivicu za kraj.

Serija „High Fidelity“ u produkciji ABCa je mini serija koju ne bi trebalo da propustite ako ste ljubitelj muzike, dobre literature, realne ljubavi, ali i New Yorka.

S-Mama tim od sveg srca preporučuje seriju „High Fidelity“ koja vraća veru u kvalitetan serijski sadržaj, pogotovu u vreme inflacije istih.