Ja sam neko ko najviše voli da piše rukom, s toga imam nekoliko Markovih ručno pravljenih blokova u kojima pišem tematski različite stvari. Jedini problem sa tim je, što ako bilo šta od napisanog želim da pretočim u tekst na blogu – primorana sam da prekucavam, a vrlo često nemam ni vremena, a ni volje da to radim.

Do sada sam uvek nosila jedan mali blok sa sobom, kako bih u njemu zapisivala misli i ideje, jer pisanje kreativnih stvari na telefonu jednostavno nije išlo, nije da nisam probala.

Tako da je meni ideja o gedžetu koji može da bude dovoljno retro da mogu rukom na njemu pisati, a dovoljno moderan da može udovoljiti mom hiru da to pisano brzo i lako pretočim u tekst spreman za objavu, odavno primamljiva.

Kada je Marko kupio svoj novi tablet/laptop (surface pro 7) i pokazivao mi šta sve njegov novi komp može, jedino što je meni bilo važno da znam je – da li može ručno pisani tekst (pošto je tablet sa olovkom jel’te) da konvertuje u kucani tekst? Njegov odgovor bio je negativan. A to je ono što meni treba.

I ne budem ja lenja, pa počnem da istražujem, da li nešto tako postoji i naravno nađem. Radi se o „papirnom tabletu“ Remarkable 2.

remarkable-2
foto by @dragicevicc.ph

Šta je Remarkable 2, koje su njegove prednosti i kome je namenjen?

Remarkable 2 je lagani tablet (403.5 g), čija površina nije kao kod ostalih tableta već sliči papiru (tehnologija kao na Kindle-u), te je samim tim i prijatan za oči jer nema tog štetnog plavog osvetljenja, koje nas dodatno umara ako predugo gledamo u ekran.

Za mene glavne prednosti ovog gedžeta jesu u tome što je lagan i prenosiv, te ga imam uvek uz sebe i primetila sam da baš zbog toga mnogo češće i više pišem.

A neko nepisano (ili možda pisano pravilo, ali ne znam odakle izvorno potiče) je da što češće nešto radiš (u ovom slučaju pišeš) sve više i češće će ti ideje za isto to i dolaziti na pamet. Ideje se tako umnožavaju očigledno, te umesto da se trudim da ih držim u glavi dok ne dođem do laptopa ili papira i olovke, ja prosto izvadim svoj Remarkable gde god bila, i zapišem to što mi je na pameti.

Kada nosim Remarkable u torbi, ne moram da nosim i Kindle, jer i Remarkable podržava elektronske knjige, kao i pdf formate. Za razliku od Kindla, Remarkable ima veću površinu ekrana (187 x 246 x 4.7 mm) te samim tim čitanje pdf fajlova je mnogo prijatnije.

Olovka koja se kupuje uz njega služi ne samo za podvlačenje, već i pisanje kako u „sveskama“ koje kreirate, tako i na marginama postojećih knjiga, što je za mene takođe fantastično, a i svako ko studira znaće da prepozna važnost ove opcije. To mi je na primer falilo za vreme master studija – da mogu da pišem po marginama knjiga koje sam čitala na laptopu ili Kindlu, kao što sam to činila za vreme osnovnih studija u štampanim. Margine tome i služe zar ne, da se na njima pribeleži ideja, misao ili prosto da se sumira nepotrebno dugi i zamorni pasus.

Ono što mi se takođe vrlo dopada kod Remarkable-a je mogućnost biranja raznih template-a, te u zavisnosti od toga za koju svrhu vam je dati fajl tj. „sveska“, možete birati i template. Na primer ja za pisanje ideja i tekstova za blog koristim „svesku“ u linijama, imam svesku za to do listu, kao i dnevne, nedeljne i mesečne planere. Što svodi broj „aplikacija“ ili notesa koje nosite sa sobom na minimum. Ovde imate i „kreativu“, posao, knjige i organizaciju na jednom mestu.

Ono što je za mene naravno najvažnije opcija koju ovaj tablet ima je naravno konvertovanje teksta pisanog rukom u kucani tekst (veći deo ovog teksta i jeste nastao na Remarkable 2, ostatak je editovan na laptopu).

„Naučen“ je da prepoznaje vaš rukopis na datom jeziku koji možete da podesite (za naše potrebe, podržava hrvatski tj. latinicu) te kada završite sa pisanjem on samo jednim klikom ceo tekst ili beleške konvertuje u kucani tekst, koji možete proslediti kolegama ili sebi direkt na mejl.

Za koga je Remarkable?

Remarkable je idealan za kreativce, studente i osobe koje su sklone produktivnom radu.

Ovaj gedžet pre svega idealan za studente, ne samo za hvatanje beleški na jednom mestu, već i za samo učenje, ali i pisanje ideja kao i samih seminarskih radova.

Druga ciljna grupa su svakako kreativni i poslovni ljudi, kojima je koncetracija bez ometanja vrlo važna, te Remarkable omogućuje baš to – produkvinost bez notifikacija.

Ono što nije moje polje ekspertize, a gde Remarkable takođe može da nađe odličnu upotrebu je umetnost, jer poseduje brojne template za crtanje i dizajniranje.

Koje su njegove mane?

Za mene lično najveća mana mu je u tome što nema pozadinsko osvetljenje kao Kindle, te se ne može pisati, a ni čitati pri lošem osvetljenju ili u mraku. Sa druge strane, kapiram da su imali u vidu da ćeš pri pisanju uvek na stolu imati lampu, te da ti u ovaj dodatak i nije od vitalnog značaja.

Što u krajnjem slučaju za mene i nije, jer ako hoću da čitam u krevetu pred spavanje, posegnuću za Kindlom, koji je manji i zgodniji, a i ima pozadinsko osvetljenje. A ako mi se uveče piše na Remarkable-u, sednem za sto, upalim lampu i magija možete da počne (što takođe ima neku čar, jer podstiče na svesnu akciju – sedim za sto da bih pisala).

Mnogi će reći da je ovaj gedžet preskup (osnovna verzija košta od €399). I upravu su, ali i nisu.

Da, za one kojima ovako nešto apsolutno nije od koristi, njima jeste skupa i oni ni ne treba da ovako nešto kupuju. Ali za sve one druge, koji i te kako mogu da nađu višenamensku upotrebu, vredi uložiti novac.

I ne, ne treba ga upoređivati sa novim laptopom ili drugim tabletima, jer on nije ni jedno ni drugo. I u tome i jeste njegova prednost. On ne ostavlja mogućnost prokastrinaciji, proveravanju mejlova i deljenja pažnje, koje sa sobom nose drugi tableti i laptopovi.

Remarkable ne zamenjuje ni Kindle, ni laptop, ali dopunjuje nedostatke oba. Remarkable ima funkcije koje služe upravo produktivnosti i kreativnosti i u tome mu nema ravnog.

Srdačno,

S-Mama

 

P.S. Imam super vest za vas! Od sada, ukoliko ste zainteresovani za kupovinu Remarkable 2 papirnog tableta, to možete učiniti putem linka i na taj način uštedeti dodatnih 40€!