Dobra organizacija vremena i obaveza je više od pola obavljenog posla, pogotovu kada ste roditelj. Kako da se efikasnije i lakše organizujete i uspete da završite sve svoje obaveze ako ste mama i pri tom ste student ili radite? U nastavku teksta pročitajte nekoliko saveta, kako je meni to pošlo za rukom.

Organizacija dana

Kao majka i plus ako još i studirate ili radite, sigurno imate brdo stvari da obavite u toku dana, tako da je dobra organizacija vrlo važna, pre svega jer će vama smanjiti stres, a i ograničićete se upravo na to što ste isplanirali. Jer u suprotnom postoje dve opasnosti – ili da se preopteretite ili da ne uradite ama baš ništa.

Tako da je organizacija svakog dana vrlo poželjna, ali ona mora biti i fleksibilna. To znači da je najbolje da sebi svakog dana postavite po jednu ili dve obaveze koje želite da završite i to tako što ćete postavljati prioritete. Ono što vam je najbitnije stavite na vrh liste obaveza, a ostalo stavite na ako stignem ili budem imala volju liste.

Velika zamka koju same sebi postavljamo je da se vrlo često precenjujemo i onda ako ne postignemo sve što smo želeli i tada se osećamo lenjo i manje vredno.

Dakle poenta je ne preceniti se. Meni su glavni prioriteti dete i studije, a ostalo može i ne mora.

Porodični planer

Stvar bez koje definitivno više ne bih mogla da živim je dobar planer. Od Sofiinog rođenja ja koristim porodični planer u kome je svaka nedelja i dan podeljen na četiri špalte, čime dobijete jasan pregled obaveza i termina svih članova porodice. Važno je da planer bude pregledan i da redovno zapisujete svoje obaveze u njega.

Ako niste do sada bili ljubitelji planera, probajte da ih vidite kao male dnevnike u koje biste upisivali ono što vam je važno. Na početku nedelje ili dana na papir stavite šta sve treba i želite da uradite u toku dana, a onda uveče štiklirajte sve ono što ste obavili i verujte mi da osećaj zadovoljstva neće izostati.

Mi smo se toliko navikli da sve zapisujem u moj porodični planer, da mi se ponekad čini da sam pored svih ostalih uloga pride i lični asistent mog divnog muža. 🙂 On se potpuno oslanja na mene i naravno moj planer. Iako i sam poseduje svoj rokovnik (običan, ne porodični) uvek voli da se konsultuje sa mnom pre nego što zakaže sebi novi termin – da li određenog dana imamo već nešto zakazano ili ne.

Samim tim je meni još zabavnije da držim sve konce u rukama. 🙂

Druga opcija je svakako korišćenje brojnih aplikacija za lakšu organizaciju, koje možete sinhronizovati sa drugim uređajima. Iskreno, pošto sam pomalo control freak, kada su baš baš važni termini u pitanju, volim ja da upišem to lepo i u telefon, pa mi on to automatski ubaci i u laptop, tako da su tada šanse da propustim nešto važno svedene na minimum. Aplikacija koju ja koristim je Google Calender.

Elektronika ima svojih prednosti, ali na dnevnom nivou uvek se odlučujem za olovku i papir.

dobra-organizacija

Dobra organizacije je pola završenog posla!

Postavite sebi jasne ciljeve

Ja volim da u svoj pomenuti planer na početku svakog meseca zapišem dva ili tri cilja koje se trudim da dostignem do kraja datog meseca. Na primer, ciljevi za jul su mi bili da spremim referat i napravim koncept master rada.

Takođe je važno da postavite i ciljeve koji služe isključivo vašem uživanju. Na primer, meni su to u julu bili da napišem minimum četiri teksta na blogu i pročitam „Tvrđavu“ od Meše Selimovića. Na taj način podsećate sebe da pored neizbežnih obaveza treba da radite i ono što volite i što vas čini srećnima (u mom slučaju da pišem i čitam).

Dopustite sebi „ne mogu to dan“

Sve imamo one dane kada nam ništa ne ide od ruke ili jednostavno nemamo snage, volje ili želje da se pokrenemo i to je sasvim ok.  Dopustite nekom drugom od ukućana ili ih zamolite da vas tog dana odmene, pogotovu u onim obavezama gde nije striktno neophodno da ih vi završite (kuvanje, čišćenje i slično).

Nemojte se osećati loše zbog toga! Sve mi treba da naučimo da ponekad sebi dozvolimo da dignemo sve četiri u vis jer na kraju krajeva i mi majke imamo dušu.

S druge strane, ako ste nešto isplanirali za taj dan, a radi vam se nešto drugo, pa radite upravo to što vam se radi.

Svakako je bolje da budete produktivni bar u nečemu, nego da se stresirate što vam ne ide od ruke ono što ste isplanirali da radite.

A koji su vaši trikovi za produktivnost?

Srdačno,

S-Mama