Mama nije samo mama! Jer nam treba podsetnik da nismo same kada nas grize savest, jer nismo dovoljno dobre mame. Kako Iva kaže: „Osjećaj majčinske krivnje može biti kompas ili destrukcija.“

Koliko ste se puta osećale loše zato što ste uradile nešto za sebe, pa makar to bilo i na trenutak, jer baš eto, taj jedan trenutak niste posvetile svom detetu? Previše, znam! I ja sam.

Prokleti osećaj krivice, koji je nama majkama posebno svojstven rekla bih.

Ali pomaže kada znamo da nismo usamljene u tim osećanjima. Jer i druge mame imaju gotovo iste sumnje, možda čak i identična osećanja.

Ali ne mora tako da bude.

Kako znam?

Ne znam ja, ali sam upoznala nekoga ko zna.

Iva Zaimović je socijalni pedagog, mama i žena koja stoji iza sjajnog Instagram profila „Mama nije samo mama“, koji se odnosi na sve nas.

Iva je tu da nas podseti i da nas osnaži da se prisetimo tog osećaja i prigrlimo tu ideju da mama nije samo mama!

Kroz njen online program Iva nas uči da se vratimo sebi ili pak iznova pronađemo neku novu sebe, van majčinske uloge i bez osećaja krivice.

  1. A ko je Iva? Kako bi sebe definisala/opisala izvan uloge majke? A ko je mama Iva? I kako se njih dve slažu?

Iva je žena puna života i vjere u snagu drugih žena.

Žena koja voli biti tu za druge, pružiti im podršku na njihovom putu. Time punim tuđe i svoje baterije.

Volim dobru knjigu uz čaj i kavu, šetnju prirodom i smijeh moje djevojčice.

Mama Iva teži biti majka puna strpljenja, ljubavi i razumijevanja.

Nastojim zadovoljiti što više svojih potreba uz svoju  curicu, pratiti što njoj treba i to joj pružiti. Na taj način smo svi zadovoljniji i sretniji.

No, ponekad ova majčinska uloga prevlada, budem iscrpljena jer ne stignem u danu sve što bih htjela, posebno sad kad sam se vratila na primaran posao, a uz to pokrećem vlastiti biznis.

Puno je tu izazova, a uz neprospavane noći nekad bude baš teško.

  1. Šta te je inspirisalo da pokreneš program „Mama nije samo mama“?

Na početku majčinstva mi je bilo jako teško. Beba nije spavala (još uvijek ne spava!), teško mi je bilo uspostaviti dojenje, bila sam većinu dana sama, plakala sam i povraćala od umora, pitala se što mi je to sve trebalo.

Nisam mislila da će biti toliko teško, a nikako nije bilo onako kako sam očekivala.

Žudjela sam za malo mira, malo dobre knjige, druženjem s prijateljicama i savjetovanjima s klijenticama.

U isto vrijeme sam dobivala poruke od obitelji i društva da ne odgovaram njihovim očekivanjima.

Nisam se ponašala onako kako oni misle da mama treba, jer su očekivali da stavim po strani sve druge svoje uloge, aktivnosti koje me ispunjavaju. Oni vjeruju da bi moja svrha, razlog postojanja trebalo biti moje dijete.

Tu me oprala krivnja i pitala sam se kakva sam ja to mama, kakva sam ja to žena, što nije u redu sa mnom.

Dugo mi je trebalo da se posložim, da se riješim majčinske krivnje i tuđih očekivanja. Da potražim vlastiti put kroz majčinstvo s vjerom da mama nije samo mama.

  1. Kako si ti sama uspela da se boriš sa osećajem krivice, koja je neizostavni deo majčinstva (makar na ovim prostorima)? Tj. da li si uspela? Ima li nade?

Ima!

Osjećaj krivnje može biti kompas i može biti destrukcija.

Kad nam je krivnja kompas znači da pratimo taj osjećaj koji nam govori da nešto nismo napravili u skladu s vlastitim vrijednostima i očekivanjima te daje mogućnost učenja na greškama. Omogućuje nam da radimo akcije kako bismo nešto ispravili u budućnosti.

Pritom, važno je naglasiti da možemo osjećati krivnju, jer ne odgovaramo na očekivanja drugih, a naučili smo da „dobra žena i majka“ to radi.

Radom na sebi i mijenjanjem tih uvjerenja možemo doći do toga da smo mirne same sa sobom i da vrijedimo čak i kad ne odgovaramo na tuđa očekivanja koja oni imaju od nas.

Razarajuća, destruktivna krivnja je ona krivnja koja nam ne dopušta da krenemo u akciju i da u budućnosti nešto promijenimo nego nas zarobi u našu glavu, stalno vrtimo negativne misli, imamo negativan samogovor koji onda polako prelazi u sram zbog onoga kakve jesmo.

Tako da bi moj odgovor bio:

da, s vremena na vrijeme osjećam krivnju, ali u minuti je prepoznam, zaustavim negativan tijek misli, okrenem ga u neutralan i pozitivan, znam gdje sam pogriješila, naučim na greškama i idem dalje.

Pritom vjerujem da se ne moramo žrtvovati za svoju djecu kako bismo bile dobre mame. Vjerujem da od toga nema sreće ni zadovoljstva životom.

  1. Sada kada je prvi program i zvanično gotov, kakvi su tvoji utisci?

Ja sam baš zadovoljna provedbom prvog kruga podrške majkama.

Osjećala sam se toliko dobro u toj grupi žena da koliko god sam ja njima podrške pružila, toliko su one dale i meni. Vjerojatno ni ne sluteći da zapravo svi zajedno pridonosimo toploj i podržavajućoj atmosferi i da ja kao žena i mama uživam u njihovom društvu.

Što one kažu o programu čitateljice mogu pronaći na webu ovde.

  1. Da li dok gledaš napredak žena koje su učestvovale u „Mama nije samo mama“ edukacijama, imaš onaj momenat „ja sam tome doprinela!“ i kako se osećaš povodom toga?

Sad kad si to spomenula, iskreno sam se zapitala i malo mi je nestvarno da je jedna mama poboljšala život zbog mog programa, ali i to su mi same pisale:

„Sa tvojim programom postala sam svjesnija osoba, i mnogo nježnija. Uvidjela sam svoje propuste, a otkada radim na njima na način koji sam dobila kroz ovaj program, dani su mnogo ljepši. Hvala ti.”

Zapravo je to nevjerojatno dobar osjećaj.

I ovo si dobro rekla, ja sam doprinijela, ali one su napravile ostatak posla.

Nije dovoljno samo slušati program, treba pitati, razmišljati o sebi, donositi zaključke i krenuti se drugačije ponašati uz zadatke iz radne bilježnice/priručnika kako bi zaista došlo do promjene.

Ne možemo očekivati drugačije rezultate ako se ponašamo na jednak način kao prije.

  1. Šta si ti naučila iz čitavog iskustva?

Da postoje divne žene koje trebaju podršku, samo se trebaju ohrabriti na taj korak i potražiti je.

To nije uvijek lagano, posebno ne na Balkanu, ali može se.

Tražiti pomoć i podršku stručnjaka i grupe ne bi više smjelo biti tabu. Nitko ne mora izazove prolaziti sam, niti ja ih ne prolazim sama.

  1. Na žalost, prvi krug programa je za nama. Ali kada ćemo sve mi, koje želimo da stavimo pod kontrolu tu uvek prisutnu majčinsku krivicu, dobiti novu šansu da to uradimo uz tvoju pomoć?

Drugi krug programa kreće 10.10., a do 3.10. je program dostupan po early bird cijeni od 150€.

U paketu je online grupna podrška u trajanju od 7 tjedana (grupni callovi od 90 min. jednom tjedno) +uvodni susret, audio materijali i radna bilježnica koja obrađuje 5 modula programa (povratak sebi, preuzmi kontrolu nad vlastitim životom, riješi se pretjerane majčinske krivnje, vrati razumijevanje i ženstvenost u partnerski odnos, organiziraj se za 5+) te zatvorena FB grupa podrške na kojoj članice grupe u svakom trenu mogu postaviti pitanje, neki svoj izazov, dilemu, iskustvo i sl.

Kao što sam rekla, dijeljenje iskustva je najdivnije od svega jer kad jedna pita ili podijeli iskustvo, drugoj se upali lampica ili druga pitanja koja se nadovezuju na ono prvo. Tako učimo jedna od drugih.

Još jedna razlika od ostalih programa je da su audio materijali baza, a tjedni susreti od 90 min. se formiraju po željama i interesima svake grupe.

Nakon 3.10. program će se moći kupiti za 180€, zato predlažem da tko želi, uhvati ovu povoljniju cijenu. Prijava je ovdje nakon ispunjavanja javljam se svakoj zainteresiranoj ženi s procjenom je li moj program za nju ili joj preporučam nešto drugo.

Druga ponuda za 120€ je za one koje ne žele grupne susrete pa dobivaju materijal (audio i radna bilježnica) koji prolaze same, a ako nešto žele dodatno proraditi mogu sa mnom dogovoriti 1:1 paket savjetovanja po posebnoj cijeni.

I to je to, za više detalja o programu može se pogledati na webu ovde.

Srdačno,

S-Mama i Iva Zaimović