Kao Eko-Mama imam misiju da osvestim druge mame i tate u borbi za bolje životno okruženje za naše najmilije. Ovog puta pažnju sam posvetila mom omiljenom piću – kafi i tome kako i njenu upotrebu možemo da preokrenemo u korist ekologije.

U prethodnom tekstu sam pisala o plastičnim kesama i automobilima, kao o, po mom skromnom mišljenju, dve najopasnije stvari za naše okruženje. Danas kada smo svesni opasnosti tih pošasti, vreme je da igru podignemo na novi nivo.

Svaka mama zna koliko je kafa važna. Ona je deo svakodnevice većine nas i hvala joj što postoji.

U brzini modernog načina življenja, kafe za poneti su postale lako i brzo rešenje da do kafe dođemo. Pa i moderno rešenje, jer zašto ne bismo i mi bile kul, fešn i izgledale super važno i zaposleno sa šoljom kafe za poneti u ruci, kao sve te super žene i mame u novinama i na filmovima? Pa što i ne bismo.

IMG_20180404_165818.jpg

Dobra kafa je uvek i svuda dobra ideja.

Svako ko me zna, zna da je kafa moja „religija“, nešto sveto što mi obeležava svaki dan. Ali da ona može da bude i ekološko rešenje možda niste znali. A rešenje je tako jednostavno – ponesete svoju kafu od kuće!

Prednosti nošenja svoje šolje za kafu na posao, školu ili fakultet su mnogobrojne.

Pre svega štedite. Stavite na papir koliko para trošite na kafu za poneti, a koliko na kupovinu svih potrebnih sastojaka i pripremu kod kuće, pa ćete videti o čemu pričam.

Druga nezanemarljiva prednost je u tome što vi najbolje znate kakva kafa vam odgovara, i time izbegavate mogućnost da pijete razne „splačine“ sumnjivog kvaliteta negde usput.

Što se estetskog momenta tiče ni on nije nevažan, pogotovu nama ženama, a toooliko prelepih šoljica za poneti ima da ceo jedan tekst može da se posveti samo njima. I njih birate prema svojim afinitetima naravno – keramičke, od bambusa, termose, termo-šolje… izbor je zaista veliki. Tako da možete biti fešn (fashion) i plus da spašavate planetu u isto vreme.

Ja iskreno nisam neko ko je reper što se ovih šolja tiče, iz prostog razloga što previše volim šolje svih oblika i veličina (posedujem ogromnu kolekciju onih porculanskih). Samim tim je i za očekivati da i šolja za poneti imam više od jedne (čitaj tri). Ups! U moju odbranu sve su različite (termos, plastična iz Starbucks-a i jedna od bambusa) a to je važno iz više razloga.

Pre svega nisam svakog dana isto raspoložena, a oni koji imaju više od jedne šolje u kući i koji dele moju pasiju prema njima će me razumeti – postoje šolje ne samo za određeni napitak, već i za određenu namenu i raspoloženje.

Drugi „argument“ je taj da je nekada praktičnije poneti termos pun kafe ili čaja, a nekada ne stignete da je napravite kod kuće ili znate da ćete piti kafu negde u gradu, pa ponesete neku prikladniju tj. lakšu (npr. onu od bambusa).

Kakve moja pasija prema šoljama ima veze sa očuvanjem planete? Na prvi pogled nikakve i vi ne morate kupovati od svake vrste po jednu naravno, izaberite jednu koja vama odgovara.

A samim tim što nećete kupovati više one jednokratne za poneti, smanjujete količinu đubreta koje se teško ili uopšte ne reciklira. A to je itekako važno.

Nemci su celu ovu priču, naravno, podigli na viši nivo. Ne samo da svake godine rade nova istraživanja koliko tona šolja za kafu za poneti se baci (bespotrebno), već i na razne načine pokušavaju da tu brojku umanje. Osim što svi živi okolo nose svoje šoljice za kafu i izgledaju totalno kul, od pre nekoliko godina u Bavarskoj je pokrenuta akcija „Coffee to ga AGAIN“.  Ova akcija  podstiče kako kupce, tako i ugostitelje da koriste šolje za kafu za poneti koje se mogu koristiti iznova. To znači da možete ući u bilo koji kafić koji nudi kafu za poneti sa svojom šoljom i oni će vam sipati kafu u vašu šolju. Praktično zar ne?

Ako nekada ipak i budete u prilici da kupite kafu za poneti, makar je uzmite bez onog plastičnog poklopca, pogotovu ako ćete je popiti vrlo brzo. Jer je to, ne zaboravite, jedan više komad plastike koji ćete baciti posle samo nekoliko trenutaka korišćenja, a koji će imati daleko veće negativne posledice po prirodu jer je NERAZGRADIV.

Ja se ne odričem kafe i ona je moj redovni saputnik, ali se i svakodnevno trudim da moje dete ne odraste u svetu u kome će se kupati u đubretu. A vi?

S-Mama