Dobro došli na S-Mama Blog!

Ja sam Mima, mama preslatke devojčice, žena predivnog muža, diplomirani novinar i master medijskih nauka. Knjigoholičar i knjigoljubac, filmo- i serijoholičar, a očigledno pomalo i bloger. Došla u Nemačku iz Srbije pre osam godina povučena ljubavlju i studijama.

DSC06051.JPG1

Zašto S-Mama? S može da označava više stvari, u mom slučaju je pre svega Sofiina Mama, Student Mama,  i Super Mama.

Od nastanka bloga do danas, stvari su se menjale. Ja sam uspešno završila master studije, tako da referenca Student Mama sada postaje exStudent Mama. Što ne znači da sam iscrpla sve teme vezane za studiranje sa detetom ili studiranje u Nemačkoj. Stay tuned…

Blog je nastao pre svega sa idejom da glavna ciljna grupa budu mladi roditelji, pre svega studenti sa ciljem da se ličnim iskustvom pokaže kako je itekako moguće uspešno studirati i pri tome graditi porodicu, čak i u stranoj zemlji. Kako je blog rastao, tako se i ciljna grupa širila, te su dobro došli i oni koje interesuje kako je živeti u Nemačkoj i koje su to kulturološke razlike, pre svega u odgajanju dece, između Balkana i Nemačke.

Biti roditelj je najlepša uloga na svetu! Ali mi nismo samo mame i samo tate, zar ne?

E baš zbog toga, biće ovde i tema koje nisu striktno vezane samo za decu i roditeljstvo. Kao neko ko je i po obrazovanju ekspert za medije, na blogu će se naći i tekstovi o knjigama, filmovima, serijama i drugim oblicima medija.

S-Mama Blog je i mesto na kome se okupljaju ljudi koji svojim iskustvima motivišu druge i time pokušavaju da pomognu, pa makar i putem reči.

Ne smem zaobići i onu ličnu stranu, gde se mama stavlja u stranu i budi se Mima koja itekako ima šta da kaže, pogotovu kada su prava i položaj žena u društvu u pitanju.

Tu smo da razbijamo stereotipe svih vrsta i da zajedno učimo!

Da se razumemo, ja nisam niti lekar, niti pedagog, babica niti bilo šta slično. Ja sam samo majka, te se moje iskustvo s decom bazira se na mojoj ćerkici.

Pa šta me onda kvalifikuje da sad i ja pametujem? Zaista nemam zvaničnih kvalifikacija iz te oblasti. Ali znam dobro šta je meni falilo i šta me je zbunjivalo i u trudnoći i posle nje i šta me još muči. A sa druge strane, možda nekom može biti od pomoći da sagleda stvari iz malo drugačijeg ugla.

Jer cilj ovog bloga i jeste pokušaj da promenimo perspektivu i da zajedno učimo, da brodrimo jedni druge i da se motivišemo. S obzirom na to da su prakse na Balkanu i na Zapadu u postupanju sa decom vrlo različite, možda vam bude zanimljivo da od svog čoveka u tuđini saznate stvari iz prve ruke. 🙂

Ovog bloga ne bi ni bilo pre svega da nije moje ćerkice Sofie, koja mi je najveća inspiracija i motivacija i mog muža Marka, koji mi pruža neizmernu podršku i ljubav.

Na ideju da svoja iskustva podelim sa vama sam došla kada se moja sestra (koja živi u Srbiji) porodila. Njena mnogobrojna pitanja upućena meni na temu kako si ti to tamo radila i šta su ti tamo rekli o… su me podstakla da sednem za laptop i pišem, ne samo kako bih vam približila nemačku praksu, već i kako bismo konačno razotkrili brojne mitove o majčinstvu i bebama koje na Balkanu važe, a nemaju baš mnogo logične osnove. A drugi i važniji motiv je da podržim sve mame koje studiraju ili žele da studiraju.

Jer sve zaista jeste moguće, samo ako to dovoljno želite i spremni ste za to da se trudite. Te ne dajte da vas neko ubedi u suprotno.

A ja se nadam se da će moja iskustva, kao što su mojoj sestri, biti od pomoći još nekom.

Srdačno,

S-Mama

%d bloggers like this: