Vaša beba iz dana u dan raste i potrebe joj se menjaju. Kada je pravo vreme da bebi uvedete i treću kašu (mlečna kašica) i kako da je spremite sami kod kuće?

Kada početi sa davanjem mlečne kaše bebi?

Preporučuje se da se treća (večernja) kašica uvede bebi uzrasta između 6. i 8. meseci.

Mada je iz našeg iskustva ponovo važno slušati svoje dete.

Mi smo Sofii uveli treću kašicu tek kada je imala 9 meseci jer do tada nije pokazivala znake da je dodatno gladna. Drugim rečima podnevna slana i popodnevna slatka kašica, uz redovno dojenje su joj dugo bili sasvim dovoljni. Sa druge strane lepo je napredovala u kilaži, te nam je doktorica rekla da nema potrebe da žurimo sa trećom kašicom.

Tek kada je ponovo počela često noću da se budi rešili smo da joj damo i mlečnu kašicu.

U prvo vreme smo joj davali industrijske kaše tj. pripremljene smese koje se samo zagreju u vodi, ali Sofia to nije htela ni da pomiriše. Čak i kada je htela da pojede tu kašu, nastavila bi da se budi noću što je mene iskreno malo uspaničilo.

Kada sam je nakon toga pitala šta nije u redu, doktorica mi je rekla da obavezno pogledam deklaraciju na kutiji i vidim koliko zapravo šećera dete unosi kada jede tu kašu. Po preporuci lekara, beba sme da unese maksimalno 5g šećera dnevno. A na tim kaša je stajalo da po porciji beba unosi čak 7 i više grama! Doktorica je takođe rekla da je šećer verovatno i glavni krivac što se Sofia budi (s obzirom na to da je bila potpuno zdrava) tj. kada se pred spavanje unese velika količina šećera beba može ubrzo ponovo da ogladni i onda ništa niste postigli.

Zato sam rešila da sama spremim i večernju kašu.

domaca-mlecna-kasa

Sofia toliko voli domaće kaše, da sada već pokušava i sama da pomogne pri pravljenju.

Kaša od mleka i voća

Sastojci

  • 200ml punomasnog (kravljeg pasterizovanog) mleka
  • 20g žitarica ili griza
  • 20g voća (jabuka, kruška, breskva, kajsija)

Priprema

  1. Sipati žitarice ili griz u mleko i zajedno uz mešanje skuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne i provri;
  2. Sa strane očistiti voće;
  3. Kada je kašasta smesa gotova u nju dodati voće i zajedno sve ispasirati;
  4. Staviti nekoliko minuta da se prohladi i servirati bebi.

Kod pripreme ove kaše je vrlo važno da mleko koje koristite bude punomasno (3,5% mlečne masti) jer mleka sa manjom količinom masti nisu dovoljno hranjiva za bebu.

Kao i kod prethodnih kaša možete kombinovati. Na primer ako je dete popodne jelo ovas i bananu, uveče mu dajte griz i jabuku.

Kombinovanjem ćete biti sigurni da se vaše dete svakoga dana hrani raznovrsno i na taj način unosi sve potrebne vitamine i druge važne sastojke koji su neophodni za zdravu i izbalansiranu ishranu beba.

S-Mama